Italienii în timpul liber

După muncă și în timpul weekendului italienii vor să se relaxeze și, cum opțiunile sunt numeroase, ei își ocupă timpul cu diverse activități. Cei care locuiesc în orașele mari se întalnesc în cafenele și restaurante cu prietenii sau familia.  Plăcerea de a ieși și de a socializa îi caracterizează și pe cei care locuiesc în mediul rural. În Italia, oamenii care locuiesc la sat se întalnesc în zona piazza (piața principală). Temele predilecte sunt politica și moda. Evitați să întrebați un italian pe care tocmai l-ați întalnit cu ce se ocupă….în cel mai bun caz vă va considera prost crescut. De asemenea, este recomandat să ocoliți subiecte cum ar fi mafia, religia, impozitele..chiar și al doilea război mondial. Italienii preferă să vorbească despre cultură, artă, gastronomie, vin si despre frumusețea țării lor.

                               Opera, un mod de exprimare

Italienii sunt expresivi si de aceea nu este de mirare că adoră opera și că majoritatea compozitorilor acestui gen au fost italieni. Tematicile care implica o încărcătura emoțională (pasiunea, triumful, răzbunarea, bucuria) vor fi mereu pe placul lor.  

Majoritatea orașelor mari (Milano, Florența, Roma, Napoli, Parma) au propriile lor clădiri care adăpostesc opera. În fiecare vara se organizează festivale de artă lirică în orașe istorice, cum ar fi Taormina sau Verona. Italienilor le place să sosească mai devreme pentru a simți atmosfera care se formează înainte de începerea spectacolului. Uneori nu se mulțumesc doar să asculte, ei acompaniaza artiștii pe durata ariilor faimoase