Reguli de etichetă business

Eticheta business creează un mediu de confort și eficacitate la locul de muncă. În lumea de astăzi, bunele maniere trimit un mesaj de deschidere și vor lăsa o impresie pozitivă colegilor și partenerilor.

Toți am experimentat probabil una dintre următoarele situații:

-O persoană din departamentul dvs. vorbește extrem de tare despre vacanța din care tocmai s-a întors

– primiți un e-mail de la un coleg, cu un ton neprietenos și neprofesionist

– în timp ce vă aflați la birou, apare unul dintre colegii dvs. și începe să bârfească  

Eticheta de afaceri reprezintă un set de maniere care ar trebui respectate într-un mediu profesionist. Este  de preferat ca angajatii unei companii să respecte anumite recomandări și să se comporte corespunzător la locul de muncă.

De ce este importantă eticheta business?

-creează un avantaj față de ceilalți într-un mediu competitiv

-o strângere de mână fermă când întâlnești pe cineva, cand spuneți te rog și mulțumesc , cand vă prezentați la timp și sunteți un ascultător atent, toate lucrurile acestea îi fac pe ceilalți din jurul dvs. să se simtă apreciați.

-creează un aer de încredere și profesionalism    

Bunele maniere si comunicarea electonică  

Majoritatea regulilor care se aplică pentru scrierea unui e-mail sunt aceleași care au ghidat scrisoarea tradițională, înainte de era digitală. Cu toate acestea, e-mailul are funcții speciale de care nu trebuie să vă faceți griji atunci când scrieți o scrisoare obișnuită. Deci, care sunt regulile de urmărit?  

Lungimea textului

Când scrieți un e-mail, regula generală este aceasta: cât se poate de informativ, cât mai scurt. Într-o lume din ce în ce mai sensibilă la timp, oamenii sunt inundați de nenumărate mesaje în fiecare zi. De aceea este important să treceți cat mai repede la subiect și să oferiți informații esențiale. Totuși, acest lucru nu ar trebui făcut în detrimentul explicității și amabilității.

Politețe și amabilitate

Când citiți un e-mail, puteți observa câteva trăsături legate de persoană. Tonul și conținutul sunt foarte importante deoarece destinatarul nu vă poate vedea. În conformitate cu regulile tradiționale, fiecare scrisoare începe cu un salut (Dragă Dl. Mihai) Acest lucru predomină și în comunicarea digitală. Cu toate acestea, din cauza utilizării de mesagerie instantanee (cum ar fi Whatsapp sau Facebook Messenger), SMS sau chat-uri, mulți utilizatori s-au obișnuit cu noile standarde de limbaj scris. E-mailurile urmează un alt cod.

Este recomandat să se respecte ierarhia și nivelul de familiaritate. Cea mai sigură alegere este „Dragă doamnă, dragă domnule”, precum și „Cu respect”

Gramatică și ortografie

În prezent, e-mailurile sunt standardul scris al comunicării de afaceri. Mulți oameni scriu rapid un e-mail de pe smartphone-ul lor, fie în autobuz sau în tren. Lipsa de concentrare și vigilența sunt inevitabile. Totuși, acestea nu ar trebui să reprezinte o scuză pentru erori de sintaxă și greșeli de ortografie.

Răspundeți prompt

Când sunteți ocupat sau în vacanță, scrieti un out of office message (menționați perioada în care veți lipsi și numele persoanei care vă înlocuiește)

Dacă expeditorul are nevoie de un răspuns rapid și urgent, cea mai bună soluție este să îl sunați. Dacă știți deja că nu veți putea răspunde în următoarele 24 de ore, dar este o problemă importantă, scrieți un mesaj scurt care să spună că doriți să răspundeți în detaliu, dar că aveți nevoie de mai mult timp.


Este important să aveți un obiectiv

În multe domenii de activitate, angajații primesc zeci de e-mailuri. Pentru a putea clasifica rapid e-mailurile și a evalua urgența acestora, este necesar să alegeți un subiect relevant. Cu toate acestea, câmpul de subiect nu este potrivit pentru un rezumat și pentru o descriere inexactă, cum ar fi „O întrebare” sau „O programare? ”Este bine să fii concis și la obiect. Ca regulă generală, nu menționați că aveți o solicitare, ci indicați clar la ce se referă cererea dvs.

Adresele de e-mail ar trebui să fie scrise ultimele
În felul acesta vă veți asigura că nu veți omite nicio informație importanta sau vreun atașament.

Utilizați un limbaj concis și profesionist (fără argou sau prescurtări) Abrevierile trebuie utilizate în mod redus în e-mailuri. Există două motive împotriva utilizării prescurtărilor (neobișnuite). Primul este că, de obicei, trebuie să fie descifrate. Cititorul trebuie să găsească cuvinte din secvențele de litere, ceea ce nu este întotdeauna foarte evident.

Sper că v-a plăcut să citiți articolul și ați găsit utile informațiile de mai sus.