Despre eticheta sociala din Germania – Ceva ce profesorul nu iti va spune la curs

În general, societățile se bazează pe o anumită mentalitate colectivă ce le conferă o unicitate şi un specific. Evident, mentalitățile colective depind de culturi, tradiții şi viziuni particulare diferite însă din acest punct de vedere ar trebui luate în considerare şi bunele maniere pe care trebuie să le cunoaştem atunci când dorim să relaționăm cu un spațiu străin, fie şi numai în calitate de turişti.


Una dintre țările pentru care bunele maniere îmbracă forma unui firesc social este Germania, totul fiind însuflețit de o cultură robustă a rigorii şi disciplinei.
De aceea, vă prezentăm mai jos câteva reguli de conduită pe care trebuie să le respectați atunci când vă aflați în Germania pentru a da dovadă de o cunoaştere aprofundată a bunelor maniere:

Cand faceti cunostinta cu o persoana de origine germana, salutul este de obicei unul formal, printr-o strangere puternica de mana. Se da mana cu toata lumea prezentata in acel moment, inclusiv cu copiii. Este bine sa pastrati contactul vizual cand dati mana si sa evitati sa o tineti pe cealalta in buzunar. Este considerat un gest nepoliticos.

 

Pentru domnul/doamna se folosesc cuvintele “Herr”/”Frau” si apoi numele de familie. Acolo unde este cazul, folosirea titlului (doctor, profesor etc) este recomandata, deoarece este o dovada in plus de respect.

 

Cand sunteti invitati la masa de un german, este frumos sa mergeti cu un mic dar. Se pot oferi trandafiri galbeni, dulciuri sau vin. Este indicat sa evitati trandafiri rosii, pentru ca au conotatii romantice si garoafele, crizantemele sau crini, deoarece aceste flori sunt folosite la inmormantari. Daca primiti, la randul dumneavoastra, un cadou, este necesar sa il deschideti in fata gazdei.

 

Este cunoscut faptul ca pentru germani punctualitatea este importanta. De aceea este bine sa fiti prezenti la ora stabilita sau cu maxim 15 minute mai tarziu. Nu este recomandat sa ajungeti nici mai devreme, dar nici mai tarziu de un sfert de ora fata de ora stabilita.

Sperăm ca aceste câteva mici sfaturi să vă fie utile atunci când vă veți afla în Germania şi, nu în ultimul rând, am fi curioşi să aflăm care este perspectiva Dvs asupra bunelor maniere în lumina mentalității germane comparativ cu bunele maniere specifice altor spații culturale, având în vedere că fiecare țară (mai ales cele din Asia de Sud-Est) se bazează şi pe un cod propriu de bune maniere.

 

By Tudor Petcu